I höstas så lanserade Google deras Pixel 7 Pro och Pixel 7. Samtidigt introducerade de Google Pixel Buds Pro på den svenska marknaden.
Detta markerar Googles fjärde försök att bryta igenom på den hårt konkurrensutsatta marknaden för true wireless-hörlurar.
Om vi inleder med att gå igenom tekniska detaljer: laddfodralet är kompakt och lätt att hantera ( 25 x 50 x 63,2 mm och väger 43 gram) och erbjuder en extra batteritid på 19 timmar utöver de fem timmarna hörlurarna erbjuder. Dessa siffror gäller med brusreducering påslagen, men om man väljer att stänga av den så kan man förvänta sig nästan 10 timmar med hörlurarna och upp till 30 timmar totalt.
Laddfodralet kan snabbt laddas med USB-C eller via Qi, och hörlurarna laddas snabbt upp genom att placeras i fodralet. Fem minuter i fodralet resulterar i cirka 1 timmes lyssningstid och 15 minuter ger 3 timmar.
Skyddsklassningen för fodralet är IPX2 och för hörlurarna IPX4, vilket innebär att du kan träna med dem även om det börjar regna.
Varje hörlur väger 6.1 gram och är utrustade med ett 12 mm-element.
Vi har vissa reservationer om konstruktionen av fodralets lock, som känns lite ostadigt och billigt när det är öppet. Detta är beklagligt eftersom resten av fodralet är av hög kvalitet. Dess runda form gör det otroligt smidigt.
Programvaran (givet att man har en Android-telefon – stödet för iOS är näst intill obefintligt) är lätt att navigera, men saknar tyvärr ett flertal funktioner utöver EQ, där man kan välja förinställda lägen eller skapa egna. Man kan även välja om Google-assistenten ska aktiveras vid långtryck eller om man vill växla mellan brusreducering på/av eller omgivningsljud.
Det är lite synd att Google inte tillåter användaren att fullständigt anpassa vad som ska hända vid till exempel dubbeltryck eller långtryck. Touch-funktionaliteten fungerar emellertid mycket bra. Det är lätt att trycka/svepa utan att råka justera hur hörlurarna sitter, och samtidigt är det enkelt att justera placeringen eller ta i/ur hörlurarna utan att man av misstag byter låt eller liknande.
Hörlurarna sitter mycket bekvämt i öronen, de är idealiska för en löprunda och trots sin vikt på 6 gram känns de aldrig tunga. Man kan faktiskt lätt glömma att man har dem i öronen.
När det gäller brusreducering finns det tre alternativ: av, på och omgivningsljud. Användaren har dock ingen möjlighet att justera intensiteten på brusreduceringen eller mängden omgivningsljud som släpps igenom.
Brusreduceringen presterar generellt mycket bra och filtrerar effektivt ut det mesta av oönskat ljud, vilket gör kollektivtrafik eller flygresor betydligt behagligare. Även om det inte blir helt tyst som med vissa konkurrenters produkter, undviker man det tryck mot örat som ofta associeras med brusreducering. När det gäller vindljud, till exempel under cykling, lämnar hörlurarna dock lite att önska.
Omgivningsljudsläget är också effektivt. Man kan snabbt växla till det och ha en konversation i en butik utan att behöva ta ur hörlurarna eller känna att man måste höja rösten.
Ljudkvaliteten på musik är godkänd. Hörlurarna hanterar bas mycket bra och om du gillar hiphop kommer du att uppskatta den djupa basen. Mellanregister och diskant presterar också bra, men når inte riktigt toppnoteringar.
Av någon anledning har Google valt att enbart stödja SBC & AAC, vilket blir märkbart när man lyssnar på akustisk musik och jämför med hörlurar som stöder högupplöst ljud. Ljudkvaliteten är inte dålig, men den saknar det där lilla extra.
Å andra sidan är samtalsljudet utmärkt för både den som ringer och den som svarar, och vi upplevde ingen ljudfördröjning vid tittande på film.
Sammanfattningsvis
Det största problemet med Google Pixel Buds Pro, som ingen verkar vilja diskutera, är priset. Med ett rekommenderat pris på 2 399 kr hamnar hörlurarna i samma prisklass som Sony WF-1000XM4 och ställs mot samma utmaning som Yamaha TW-E7B; de är bra, men man kan få bättre för samma pris.
Även om Google Pixel Buds Pro har många starka sidor – och vissa av dem är verkligen utmärkta – är de helt enkelt för dyra. De kan inte matcha konkurrenterna i samma prisklass. Om priset hade legat närmare 1 000 kr än 2 500 kr, hade de varit ett självklart val.
Betyg: 6/10
Du köper enklast Google Pixel buds pro direkt av Google.